PIECZYWO

W naszej ofercie:

Chleb Baltonowski  •  Chleb Słonecznikowy  •  Chleb z Kiełkami pszenicy  •  Chleb z Kapustą  •  Chleb Domowy  •  Chleb Kołodziei  •  Chleb Kraian  •  Chleb Żytni   •  Chleb Żytni na Maślance  •  Chleb Żytni Razowy  •  Chleb Żytni bez drożdży (woda, mąka żytnia, sól) •  Chleb Ziemniaczany  •  Chleb Ziarnisty okrągły  •  Chleb Graham  •  Chleb Mocarz  •  Chleb Pełneziarno  •  Chleb Kromka ziarnista •  Chleb Orkiszowy  •  Chleb Tygrys  •  Chleb Gryczany  •  Chleb Owsiany  •  Chleb Orzechowy Leo  •  Chleb Pomidorowy  •  Chleb Litewski 

Bułka Poznańska  •  Bułka Wyborowa  •  Bułka Warszawska  •   Rogal Wyborowy (sztangielka)  •   Weka/Bagietka  •  Bułka Grahamka  •  Bułka Ziarnista  •  Bułki Kanapkowe (posypane ziarnem)  •  Bułki ziarniste z sezamem/Bagietki ziarniste  •  Bułki Fitness  •  Bułki Skarby Piekarza  •  Bułki Owsiane (malutkie okrągłe)  •  Bułki maślane


Zakwas (kwas piekarski)

Zakwas to ogólnie rzecz biorąc sfermentowana mąka. Produkcja chleba na zakwasie jest prosta, ale bardzo czasochłonna, dlatego też nie każdy decyduje się na nią.
Pieczywo na naturalnym zakwasie jest znacznie lepszym wyborem niż bardzo rozpowszechnione w dzisiejszych czasach mrożone i sztuczne pieczywo marketowe. O tym, że konsumpcja pieczywa na zakwasie sprzyja naszemu zdrowiu decyduje już sama jego atrakcyjność. Aromat i smakowitość takiego chleba powodują wysyłanie pozytywnych bodźców do mózgu, co w reakcji zwrotnej wyzwala wydzielanie śliny i enzymów odpowiedzialnych za procesy trawienne. Podobny efekt wywiera zawarty w pieczywie kwas mlekowy powstający podczas fermentacji zakwasów. Pobudza on pracę przewodu pokarmowego poprzez aktywację enzymów trawiennych.